Kategorije
novosti

Studijsko putovanje članova tima projekta

U sklopu projekta “Lokalnim partnerstvom do svijeta rada” organizirano je studijsko putovanje za članove projektnog tima u austrijski grad Innsbruck. Studijsko putovanje održalo se od 2. do 4. listopada 2019. godine s ciljem podizanja tehničkih kapaciteta, stjecanja novih znanja i iskustava.

Tijekom radnog posjeta, članovi projektnog tima posjetili su 3 organizacije: Innovia – Service und Beratung zur Chancengleichheit; AMS (Arbeitsmarktservice) Innsbruck; Multicultural Association.

Innovia je društveno poduzeće osnovano 2007. godine. Poduzeće nudi usluge osobama s poteškoćama u učenju, mladim ljudima i migrantima. Njihovim uslugama nastoji se podići razina kvalifikacije osoba u nepovoljnom položaju kako bi im se osigurale jednake mogućnosti za rad i razvoj.

AMS Innsbruck je austrijski zavod za zapošljavanje koji nam je prenio svoja iskustva i dugogodišnju praksu u suradnji sa nezaposlenima, poslodavcima i sa mladima. Oni na svom području djeluju na način da jako dobro poznaju gospodarski sektor, potrebe poslodavaca, te potrebe nezaposlenih ali i zaposlenih osoba. AMS nudi usluge tvrtkama (medijacija i savjetovanje), posloprimcima (savjetovanje, financijska potpora za daljnje obrazovanje za tražitelje posla i poslodavce) i mladima (savjetovanje). AMS surađuje s organizacijama koje smo posjetili te zajedničkim naporima pridonose uključivanju svih skupina stanovništva u svije rada.

Udruga Multicultural je neprofitna organizacija osnovana 1993. godine. Osnovni cilj ove udruge je promocija i profesionalna i socijalna integracija, te inkluzija migranata. Usluge koje pružaju svojim korisnicima su profesionalna orijentacija, trening i coaching za migrante, savjetovanje i razvoj kompetencija za migrante.

Innsbruck grad u regiji Tirol u kojoj je u studenom 2018 godine stopa nezaposlenosti iznosila 4,9% što je ispod Austrijskog prosjeka (7.7%).  Innsbruck je grad s manjkom radne snage što ga čini dobrim primjerom kako se uz prikladne projekte i mjere može doskočiti nezaposlenosti, uključiti migrante i pripadnike ranjivih skupina u svijet rada i ubrzati gospodarski rast i razvoj. Osim razmjene iskustava i znanja na području zapošljavanja, stvoreni su temelji za suradnju i partnerstvo na projektima što je samo jedan od pokazatelja uspješnosti ove projektne aktivnosti

Studijski posjet Austriji te prijenos znanja, iskustva i prakse pozitivno je utjecao na motivaciju projektnog tima projekta Lokalnim partnerstvom do svijeta rada koji će prenijeti svoja pozitivna iskustva na ostale članove Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)