Kategorije
novosti

SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE I TRŽIŠTE RADA – KAKO UBRZATI PROMJENE?

4. prosinca 2018. u Splitu, u prostorima CEDRA-e Split,  održao se okrugli stol na temu “Kretanja i trendovi na tržištu rada – perspektiva obrazovnih institucija”. Događanje je organizirano u okviru projekta Lokalnim partnerstvom do svijeta rada. Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP Regionalnog ureda u Splitu je sa svojim izlaganjem na temu „Nedostatak radne snage – uzroci i posljedice“  potakla raspravu o prednostima i nedostacima obrazovnog sustava i usklađenjem potreba obrazovnog sustava s tržištem rada.

Vesna Ivić-Šimetin je govorila paradoksu da još uvijek imamo veliki broj nezaposlenih, dok je istovremeno kritičan manjak radnika u sektorima ugostiteljstva i turizma, trgovine, građevinarstva, brodogradnje… „Usprkos činjenici da ljudi sa zanatskim zanimanjima lako nađu posao i često imaju veća primanja od većeg dijela obrazovnog sektora, ipak nema dovoljno interesa za upisivanje u strukovna zanimanja“ istaknula je. Sudionici su razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju srednje škole vezano za otežano obavljanje učeničke prakse zbog poštivanja pravila zaštite na radu. Istaknuti su i problemi sa nastavnim programima koji nisu usklađeni sa potrebama tržišta rada, ali i činjenica da  neka zanimanja koja su i dalje potrebna i postoji veliki interes poslodavaca za njima, nestaju jer se više kod zapošljavanja na ta radna mjesta ne traži svjedodžba strukovne škole.

Prisutni su nastojali kroz konstruktivan dijalog doći do odgovora kako učiniti atraktivnim zanatska zanimanja i potaknuti đake na upise u strukovne škole. Govorilo se i o potrebi zajedničkog djelovanja kod izmjene propisa te nedostatku potpore obrazovnim institucijama u privlačenju EU sredstava. Raspravu je moderirao Ranko Milić, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)