Kategorije
novosti

NEDOSTATAK RADNE SNAGE – UZROCI I POSLJEDICE

U prostorijama splitskog HUP-a se 13. prosinca održao okrugli stol na temu “Kretanja i trendovi na tržištu rada iz perspektive poslodavca”. Ranko Milić, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split je prezentirao stanje nezaposlenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz različitih aspekata: sa stajališta sindikata, poslodavaca, mladih, statističkih pokazatelja i raznih istraživanja.

Ono što je posebno naglasio je činjenica što nikoga osim medija ne zanima razlog zbog kojeg se većina mladih odlučuje napustiti zemlju. Mladi žele živjeti u uređenoj državi, a iako je materijalni faktor bitan, ni jedno istraživanje ne pokazuje kako je visina plaće razlog odlaska. Vesna Ivić Šimetin, direktorica Regionalnog ureda u Splitu je pokrenula diskusiju na temu nedostatka radne snage te mogućim uzrocima i posljedicama. Posebno je naglasila naš paradoks što još uvijek imamo veliki broj nezaposlenih, uključujući i veliki broj osoba sa završenom osnovnom školom, a istovremeno kritičan manjak radnika u sektorima ugostiteljstva i turizma, trgovine, građevinarstva, brodogradnje, metalne industrije.

Helena Budiša, vlasnica UHY HB Ekonom, posebno je istaknula kako obrazovni sustav ne proizvodi kadar spreman za tržište rada. Srećom, postoje mjere stručnog osposobljavanja koje omogućuju poslodavcu da u godinu dana stvori radne navike kod mladih ljudi. Nikša Prnjak vlasnik Tadi klime je kazao kako postoji veliki nedostatak kadrova u servisnim djelatnostima uglavnom zanimanja strukovnih škola. Na postojećim poduzetnicima je izazov da na buduće generacije prenesu svoje znanje, ponašanje i etiku.

Postoji puno pozitivnih primjera iz prakse koje dokazuju uspješne firme koje usprkos nepovoljnom poduzetničkom okruženju,  uspijevaju stvoriti konkurentan proizvod i izvoziti na tržište EU. Mladi nisu dovoljno informirani o mogućnostima koje postoje u ovoj zemlji te treba poraditi na informiranju mladih i ostalih poduzetnika o mogućnostima koje im pružaju projekti EU i natječaji koje raspisuje RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)